Увоз песка у Сахару [4]ПАРАДОКС
Користити привидне бесмислице како би се указало на нелогичности.

 Синиша Ковачевић, ДСС  Нерадници и даваоци лажних обећања хвале се неучињеним и поново обећавају, месари се куну да су јели само барени кромпир, макрои би да се боре против проституције, кротки и смерни прете највећим силама, кукавице и слабићи лупају песницом по столу, лисице би да чувају кокошињац, вукови се куну у јагањце...

 Јован Кркобабић, ПУПС  Поносимо се како имамо народне кухиње, а то је срамота.ПРОШИРИВАЊЕ И ГЕНЕРАЛИЗАЦИЈА
Извести противниково тврђење преко граница природног, тумачити га што уопштеније, схватити га у што ширем смислу и претеривати; генерализовати, користити одреднице крајности (сви, нико, увек, никад...).

 Жика Гојковић, ЛДП  Очигледна је жеља да се направи референдумска атмосфера. Толико је очигледно да се предлаже да исти дан буду одржани избори за месне заједнице, кућне савете и пецарошка удружења.

 Ивица Дачић, СПС  Кад ухапсим Албанца који шпијунира за НАТО, онда се дигне цела Европа да га пустим.

 Драган Шутановац, ДС  Сви који желе да буду упослени, верују да инвестиције, посао и сигурност могу доћи са политиком ДС и Бориса Тадића.

 Чедомир Јовановић, ЛДП  Нико у Војводини није срећан, ни они који мисле да Војводина нема право на заставу, нити они који ту заставу цене. Ни они који би да укину аутономију у Војводини, ни они који би да ту аутономију увећају.


РЕТОРСКО ПИТАЊЕ
Понашати се упитно, да би се из сопствених прихватања закључило о истинитости тврђења.

 Александар Вучић, СНС  Питао бих Бориса Тадића да ли га је срамота кампање коју води и што је потрошио милион и по евра на такву кампању.

Томислав Николић је на тим билбордима окружен обичним људима, док сам на другима ја окружен стручњацима. Шта још можемо, осим људи, ставити на билборде? Па нећемо ваљда свемирски брод?! (на оптужбу да су овогодишњи билборди СНС-а слични билбордима ДС-а из 2008)

 Чедомир Јовановић, ЛДП  Може ли неко од оних који се налазе наспрам нас да понови једну реченицу из кампање 2008, а да га није срамота?

 Расим Љајић, СДП  Шта мислите како би било да се у Хрватској кандидује неки кардинал или овде у Србији патријарх? Ово је једна својеврсна бламажа за исламску заједницу и све нас који живимо овде. (О Зукорлићевој кандидатури)


ХОМОНИМИ И ИГРЕ РЕЧИМА
Употребљавати хомониме да би се постављено тврђење проширило и на оно што осим исте речи има мало или нема ничег заједничког са оним о чему је реч.

 Ивица Дачић, СПС  Они улазе у штале, фризерске салоне и обећавају да ће у Србију ући 100 милијарди долара. Очигледно је да ти њихови саветници праве „Алису у земљи чуда“, не знајући да ово више није време за бајке.

Ми смо једини предали изборну листу по дану, јер је наша политика јасна као дан. На Ђурђевдан, 6. маја, прави се разлика између Србије каква је данас и каква треба да буде. Очекујем да оловка тог дана буде у рукама Светог Ђорђа који ће убити аждаху.

 Ненад Чанак, ЛСВ  Најзаслужнији за то што Војводина више нема својих банака је лидер УРС-а Динкић магистар Млађан, који је УРСао све чега се латио.

 Томислав Николић, СНС  Данас је дан мученика, а сваки од вас је помало разапет од ове власти. Сада знате како се осећао онај који је издан, који је отеран из фабрике, онај ко џаба иде на њиву и каже „бићу срећан ако завршим са нулом“. Ми нисмо народ који очекује нулу, већ већу оцену. Петицу, на пример.


Крај рубрике
(погледај први, други и трећи део)
ПРЕДЛОЖЕНИ ТЕКСТОВИ

No comments: